
Eleştirmenler ayı piyasasını kriptoya saldırmak ve değerini küçümsemek için bir fırsat olarak kullanırken, bazı projeler bu şansı blok zincirinde endüstriyi bozan platformlar geliştirmek ve başlatmak için kullanıyor.
Temmuz ayında firmalar, maliyetleri düşürerek, aracıları kaldırarak ve blockchain’in doğasında bulunan tüm faydalarını müzik sahnesine getirerek şarkıların lisanslanma şeklini değiştirmeyi amaçlayan blockchain tabanlı müzik lisanslama platformları oluşturma niyetlerini başlattılar veya açıkladılar.
Konuyla ilgili yorum yapan Web3 eğlence şirketi Faro Company’nin CEO’su Mehmet Eryılmaz, blockchain’in geleneksel endüstriler için yeni çerçeveler sağladığını söyledi. Bunu açıkladı:
“Blockchain, müzik endüstrisi de dahil olmak üzere tüm eğlence için yeni bir ekonomik modeli yeniden düşünme fırsatı sunuyor.”
Eryılmaz’a göre blockchain platformlarının en önemli ve birincil avantajı, tam kitle sahipliğine izin vermesidir. “Bu model, tam taahhütlü ekonomik özerklik için gizli sosu elinde tutuyor” dedi.
Blockchain tabanlı müzik platformları yeni yeni ortaya çıkmaya başlarken, etkinlik, teknolojinin müzik için neler yapabileceğinin bir önizlemesini sunuyor. Lafı fazla uzatmadan, müzik mülkiyet haklarını blok zincirine getirmeyi amaçlayan bazı projelere göz atalım.
Dequency, blockchain tabanlı bir müzik hakları portalı oluşturuyor
Web3 projesi Dequency, beta aşamasını tamamladıktan sonra müzik lisanslama platformunu başlattı. Ekip, müzik hakları sahipleri ve yaratıcılar için merkezi olmayan bir lisans portalı oluşturdu ve onların lisans işlemlerini doğrudan gerçekleştirmelerine izin verdi.
Dequency CEO’su Keatly Haldeman, Cointelegraph’a gönderilen bir duyuruda, platformun daha verimli lisanslama işlemlerini ve ödemelerini kolaylaştırmak için akıllı sözleşmeler ve kripto gibi Web3 araçlarını kullandığını söyledi. Haldeman, platformun, çeşitli bir müzik kataloğuna ihtiyaç duyan görsel-işitsel içerik yaratıcıları için kolay lisanslama sağladığını açıkladı.
Ekibe göre, proje Algorand blok zinciri üzerine inşa edildi ve aynı zamanda blok zincirine özgü içerik için zincir üzerinde lisans sağlayacak.
Ses bestecisi, Bitcoin SV’de müzik lisanslama platformunu başlatma planlarını açıkladı
Yaklaşan kripto filmleri için sesler tasarlayan önde gelen bir besteci olan Sefi Carmel tarafından yönetilen bir proje olan SphereTrax, 2022’de Bitcoin SV (BSV) tabanlı bir müzik lisanslama platformu başlatacağını duyurdu.
Ekip, bir basın açıklamasında Cointelegraph’a, platformun filmlerde, televizyonda ve reklamlarda kullanılabilecek parça ve şarkılardan oluşan bir galeri oluşturacağını söyledi. Bunların dışında ekip, SphereTrax’ın küratörlüğünü yaptığı müziklerin oyun, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) alanlarında da uygulanabileceğini söyledi.
Sefi Carmel’e göre proje, yaratıcı endüstri için erişilebilir ve zamanında parçalar sağlayan gelişmiş bir müzik kütüphanesi olacak. Carmel ayrıca bu hareketin VR, AR ve metaverse teknolojilerinin daha geniş bir şekilde benimsenmesi için hazırlık olduğunu belirtti.
Royal, hayranların favori sanatçılarla birlikte müziğe sahip olmasına izin veriyor
Geçen yıl, 3LAU olarak da bilinen müzik yapımcısı Justin Blau, Royal adlı bir müzik lisanslama platformu başlattı. Platform, hayranların şarkılara yatırım yapmasına ve onlarla birlikte sahip olmasına izin vererek müzik projelerini desteklemek için oluşturuldu.
Ocak ayında platform, popüler rapçi Nas ile iş birliği yaparak hayranların, sanatçının bazı şarkılarının mülkiyet haklarını onlara veren, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) edinmelerine olanak tanıdı. Bu, NFT sahiplerinin “Ultra Black” ve “Nadir” başlıklı şarkılar üzerinde Nas ile kazanmalarını sağlar.
İlişkili: Uzmanlar, müzik NFT’lerinin içerik oluşturucular ve hayranlar arasındaki bağlantıyı nasıl geliştireceğini açıklıyor
Blockchain tabanlı lisans platformlarının benimsenmesi devam ederken, bu projeler de zorluklardan adil paylarıyla karşı karşıya kalabilir. Eryılmaz’a göre, bu projeler için iki potansiyel engel, yanlış beyan ve yasallıktır. Bununla mücadele etmek için şunları açıkladı:
“Bunu aşmak için şeffaf ve hesap verebilir olun. Müzik NFT’yi satın aldıktan sonra bir alıcıya ayrı bir belge ile daha fazla açıklama yapmak, tam olarak hangi hakları satın aldıklarını ve NFT sahibi olarak hangi haklara sahip olduklarını açıklamak daha iyi bir uygulama olacaktır.
Ayrıca Eryılmaz, projelerin, hakların süresi, toprakları ve haklarına ilişkin bilgilerin detaylandırılmasının, elde edilen gelirler açısından çok önemli olduğunu vurguladı.