
Avrupa Merkez Bankası (ECB), son on yılda kripto para piyasasının büyümesini ve mevcut finansal sisteme getirdiği riskleri analiz eden bir rapor yayınladı.
Raporun stabilcoinlere ayrılmış bir bölümü, mevcut ekosistemde oynadığı merkezi rolü tartıştı. Stablecoin’ler, çeşitli blok zinciri ağlarını birbirine bağlamak için giderek daha fazla kullanılıyor ve merkezi olmayan finans (DeFi) ekosistemine likidite sağlamada kritik bir rol oynuyor.
Rapor ayrıca, bu stabilcoinlerin geleneksel finansal sistemde bir yer bulup bulamayacağını analiz etti, ancak Terra gibi algoritmik stabilcoin ekosistemlerinin son düşüşüne eklenen düzenleyici gözetim eksikliğinin, bu tür stabilcoinlerin finansal sistem üzerindeki bulaşıcı etkilerine işaret ettiği sonucuna vardı. Rapordan bir alıntı şöyleydi:
“En büyük sabit paralar, kripto varlık piyasalarının likiditesi için kritik bir işleve hizmet ediyor, en büyük istikrarlı paralardan birinin devam etmesi veya başarısız olması durumunda bunun kripto varlık piyasaları için geniş kapsamlı etkileri olabilir.”
Mayıs ayındaki kripto piyasası çöküşü sırasında krizle karşı karşıya kalan sadece algoritmik stablecoin’ler değildi, hatta merkezi stablecoin Tether (USDT) bile bir süreliğine sabitini kaybetti ve çıkışlarda yaklaşık %10’luk bir artış gördü.
ECB ayrıca, hız ve maliyet ile itfa şart ve koşullarının “gerçek ekonomi ödemelerinde kullanım için yetersiz” olduğunu kanıtladığı için bunların pratik olmadığını iddia ederek, ödeme aracı olarak stablecoin kullanma fikrini reddetti.
ECB, stabilcoinlerin Avrupa ülkelerinde finansal istikrar için bir risk oluşturmamasını sağlamak için uygun denetleyici ve düzenleyici önlemler tavsiye etti. Ancak rapor, Avrupalı ödeme hizmeti sağlayıcılarının şu ana kadar stablecoin piyasalarında çok aktif olmadığı göz önüne alındığında, bölgedeki stablecoin penetrasyonunun sınırlı olduğuna dikkat çekti.
İlgili: Uzmanlar, Avrupa Birliği’nin MiCa kripto düzenlemesine ağırlık veriyor
Avrupa Birliği kısa süre önce, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (CASP’ler) Avrupa bölgesinde faaliyet göstermesi için rehberlik sunan Kripto Varlıklardaki Piyasalar (MiCa) çerçevesini onayladı. Geçici anlaşma, desteklenmeyen kripto varlıkları, stablecoin’leri, ticaret platformlarını ve kripto cüzdanlarını ihraç edenleri kapsayacak kuralları içeriyor.
3/13 Büyük stablecoin’ler, ödeme aracı olarak yaygın olarak kullanılıyorlarsa kısıtlamalar ve işlem/günlük 200 milyon Euro’luk bir üst sınırla, katı operasyonel ve ihtiyatlı kurallara tabi olacak.
— Ernest Urtasun (@ernesturtasun) 30 Haziran 2022
ECB, Terra benzeri bir olayın yatırımcıların milyarlarca dolar kaybetmesine yol açmamasını sağlamak için e-para kurumlarına ve kredi kuruluşlarına stablecoin ihracını azaltmayı hedefliyor.